Borsjtj - rysk rödbetssoppa, vegetarisk variant.
Billiga råvaor, förmodligen ganska nyttig, underbara färger... Men hade nackdelen att det var mycket att skala och hacka, så tog sin tid. Blev monstruöst mycket mat också, så största kastrullen höll på att svämma över....
Ingredienser (6-7 personer):
Till rödbetssoppan: 2 gula lökar
6-7 råa rödbetor (0,5 kilo)
2 klyftor vitlök
2 morötter
3 potatisar
1 palsternacka
En bit rotselleri, ca 200 gram
1 klyfta vitkål, ca 250 gram
2 msk olja
1,5 liter grönsaksbuljong eller vatten samt 2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk rödvinsvinäger
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Tillbehör till rödbetssoppa: ca 2 dl gräddfil (eller helst smetana som är syrad gräddfil)
en skål saltgurka - skivad eller tärnad
en skål färsk och hackad bladpersilja
Tillagning:
Skala och hacka lök och vitlök.
Skala potatis, morötter, palsternacka och rotselleri och skiva dem samt tärna dem.
Rensa vitkål och strimla den.
Borsta rödbetorna, skär bort fästet och skala dem om de har fula skal. Skär dem i strimlor eller tärningar.
Fräs alltihop i smöret i en stor soppkastrull.
Tillsätt salt, peppar och vinäger samt buljongen (eller vatten och buljongtärning).
Koka i rödbetssoppan ca 20 minuter tills grönsakerna är mjuka. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
Servera rödbetssoppan med skålar av gräddfil, hackad bladpersilja samt strimlad saltgurka.