Mr. Robot

Mr. Robot försöker värva Elliot till fsociety

 

Jag såg trailern för serien Mr. Robot innan den körde igång SVT och det gjorde mig inte det minsta intresserad, hade inga planer på att följa den. Men så satt jag uppe en kväll och strötittade lite på TV. Fick på något jätteintressant program på Kunskapskanalen om cyberbrott - Cyberbrott: Nätets nya kriminella. När det var slut så råkade jag av en tillfällighet få på första avsnittet av Mr. Robot (ganska passande då jag var helt inne i funderingar över det jag just sett om cybervärlden...). Och bara WOW! Jag blev fast direkt! Vanligen brukar jag få ge en serie kanske tre avsnitt innan jag vet vad jag tycker om den och om den är värd att följa. Tar ett tag att få en bild av karaktärerna och så. Men denna sög fast en omgående. Och jag insåg att jag inte klarade av att vänta en vecka på nästa avsnitt, jag måste ladda hem det. Nu har jag sett åtta avsnitt. Kollade på IMDB och serien har fått fantastiska 9,0 så är uppenbarligen inte bara jag som tycker den är bra :)

Huvudperson är den begåvade men socialfobiske Elliot (spelad av Rami Malek). Han har svårt att öppna sig för andra människor, han hackar dom hellre (och räddar sedan dom från otrogna/usla pojkvänner och liknande utan att de får reda på det). Det är viktigt att inte visa andra människor sin källkod. Vad Elliot har för diagnos mer exakt får man inte veta, men han har även svårt för beröring (som kramar) och har sett att en del som skrivit om serien tror att han har någon form av Aspergers. Oavsett vad så misstänker jag det är viktigt att ha i minne när man ser serien att Elliot - trots att han står på den goda sidan och är jätteduktig på det han gör - inte har en fullt normal verklighetsuppfattning och har perioder då han är i det närmaste psykotisk/har vanföreställningar... Han försöker också självmedicinera med morfin.

 

 Elliott i en av sina mörkaste stunder...
 

På dagarna jobbar han på företaget Allsafe som håller på med cyber security och deras viktigaste kund är E Corp (eller Evil Corp som Elliot kallar dom, de är som en symbol för de fulaste sidorna hos näringslivet/storföretagen). Snart blir han kontaktad av den anarkistiska hackergruppen fsociety ledd av Mr. Robot (spelad av Christian Slater) som är ute efter att krossa just E Corp. Elliot har till en början svårt att bestämma sig för hur han ska förhålla sig till detta. Mr. Robot visar sig med tiden ha mycket märkliga sidor och är just nu den i serien som är svårast att förstå sig på för mig. Han framstår å ena sidan som orädd, energisk och idealistisk, å andra sidan skvatt galen/oberäknelig. 


Snart får man även lära känna den mycket läskige och hungrige (ger mig American Psycho-vibbar) Tyrell Wellick (spelad av Martin Wallström) som gör vad som helst, och då menar jag verkligen VAD SOM HELST för att komma upp sig inom E Corp. Hans fru (spelad Stephanie Corneliussen) är precis lika läskig, de är som en ont och perveterat ett.

 

Tyrell fick inte jobbet som teknikchef och är inte glad... 

Serien har liksom flera lager - från de mer privata funderingarna hos den socialfobiske Elliot ändå upp till en mer allmän moralisk om storföretag och ny teknik. Själv undrar jag vad som händer om man lyckas slå undan fötterna för några mer ruttna storföretag - vad händer sen? Börjar det inte bara om igen? Måste man inte göra något mer än bara förstöra det dåliga? Men vem vet, Mr. Robot kan ha fler planer...
Varje avsnitt verkar ha ett eget tema - nåt handlar t.ex. om val och om de egentligen är binära, ett annat om buggar...

Mohammedi's | Art, model & designer

nice!!

♥ Evahle.se - en blogg om psykisk hälsa ♥

Verkar bra :)