Mathållning & resultatet av DNA-testet....

Om någon följt den här bloggen lite längre, så kanske ni har märkt att jag intresserat mig för flera olika dieter och blivit inspirerad av allt från 5:2-dieten till LCHF och Okinawa. Jag får nog konstatera att jag någonstans har gått vilse bland alla dieter och råd. Samtidigt så snappar jag upp från TV-program och artiklar hela tiden, så lite har jag nog lärt mig. Och även om jag inte kunnat bestämma mig för en diet, så har vissa mer generella saker bitit sig fast - jag äter mer grönsaker, jag dricker mindre alkohol, jag äter inte godis till vardags, jag dricker inte läsk och jag har blivit bättre på att laga mat från grunden på senare år så slipper förmodligen en massa tillsatser också. Använder kallpressad olivolja när jag lagar mat. Så helt stilla står det inte. En grej som folk brukar haja till på är att jag inte äter griskött sedan länge. Folk tror att jag är muslim eller nåt, men är bara det att jag gillar grisar :/ Så vare sig hälso- eller religiösa skäl (är ateist).
Det jag testat längst och tycker är bäst är 5:2-dieten.

Nu kan man kanske få för sig att jag har världens viktproblem eftersom jag intresserat mig för alla de här sakerna, men är snarare så att jag är normalviktig, fåfäng och något hypokondrisk.

Så för att komma till sak. Jag har fått resultatet på det där DNA-testet (Apoteket sålde det via sin webshop, kostade 499 kr och man topsade sig själv och skickade in). Som jag misstänkte gav det upphov till lika mycket nya frågor som det gav svar. Fast nu har jag fått namn på de gener jag har, så jag kan i alla fall googla vidare på egen hand. En sak som jag undrade över var hur generna är fördelade i befolkningen - har jag den uppsättning de flesta har?

Jag blev också lite förvånad, för trodde inte jag hade anlag för övervikt, men hade tydligen en gen som ökade risken för övervikt. Tycker jag ser massor med folk (när jag är till mataffaären och handlar t.ex.) som är i samma ålder och jättemycket tjockare. Fast sanningen är väl att det är ännu fler faktorer inblandade än dessa fyra gener.  Å andra sidan så skulle jag tydligen ha god effekt av fysisk träning p.g.a samma gen, hade inga anlag för dåliga blodfetter. Vilken typ av fett jag äter hade tydligen också betydelse. Jag får tydligen bättre förbränning av enkelomättade fetter. "Testet visar att du har anlag för ett lägre BMI vid kost rik på enkelomättade fetter. Analysen visar på genotyp C/G i PPARG påverkar cellens ämnesomsättning då man äter olika sorters fetter." Så ska testa att byta ut mättade mot omättade i ännu högre grad.
 
Lite info från sidan (man fick en kod och loggade in på sidan för att se resultatet)


Fakta om BMI och fettrik kost
Gener har visat sig spela en stor roll vid utvecklingen av övervikt och fetma men påverkar också hur man reagerar på olika typer av kost. De 4 generna FTO, PPARG, APOA5 och FABP2 som analyseras i detta test ger en bild av hur din kropp påverkas av det du äter och hur det i sin tur kan påverka BMI. Gener är en av många faktorer som påverkar vår hälsa och det är viktigt för alla oavsett vilken genotyp man har att äta en balanserad kost och utöva regelbunden fysisk aktivitet.

BMI och träning, FTO-genen
En välbeskriven gen som kan kopplas till övervikt och fetma finns på kromosom 16 och kallas för FTO (fat mass and obesity associated (gene)). FTO-genen uttrycks främst i hjärnan och man tror att den har koppling till aptit och födointag. I detta test tittar vi på en specifik position i genen där en förändring resulterar i olika genvarianter (alleler), en A-allel och en T-allel. A-allelen av genen associerar till en ökad risk för övervikt och fetma. Bärare av A-allelen svarar dock bättre på träning som hjälp för viktnedgång än de som inte bär på detta anlag. FTO genen ger svar på om du löper risk att utveckla övervikt eller fetma beroende på din genotyp. Personer med AA genotyp löper en 40-60% högre risk för övervikt och fetma och personer med AT genotyper har en 20-30% högre risk för övervikt och fetma. Personer med TT genotyp har ingen ökad risk för övervikt. Bärare av A-allelen svarar dock bättre på träning som hjälp för viktnedgång än de som inte bär på detta anlag. Dessa personer kan minska risken för övervikt och fetma med upp till 30% genom fysisk aktivitet

BMI och fettyper, PPARG-genen
Det finns också flera olika gener som påverkar hur vi hanterar olika typer av fett i maten och hur kroppen reagerar på detta. PPARG påverkar ämnesomsättningen av fetter och uttrycks i fettvävnad. Personer med en viss genvariant (G allel) av PPARG tenderar att ha ett lägre BMI vid kost som innehåller en högre andel enkelomättat fett.

BMI och Mängden Fett i kosten, APOA5-genen
Även genen APOA5, är kopplad till reglering av fetter och inlagring av fett i fettceller och har därmed en roll vid utveckling av fetma. Studier visar att personer, som är bärare av C allelen av APOA5-genen inte går i riktning mot ett högre BMI även om kosten består av mycket fett. Dessa personer tenderar till och med att få ett minskat BMI vid en fettrik kosthållning. Individer, som inte har denna genvariant har istället en tendens att öka sitt BMI och riskerar att drabbas av övervikt eller fetma vid en fettrik kost.

Blodfetter, FABP2-genen
Blodfetter som till exempel kolesterol är viktiga byggstenar i kroppen men kan vid för höga nivåer vara riskfaktorer för hjärt-/kärlsjukdomar. FABP2-genen, (Fatty acid Binding Protein) genererar ett intracellulärt protein som påverkar mängden fett i blodet. Individer, som bär A-allelen av FABP2-genen får en ökad mängd triglycerider och LDL (det onda kolesterolet) samt en minskad mängd av HDL (det goda kolesterolet) i blodet. FABP2 genotypen visar om du löper en ökad risk för höga blodfetter. Genotyp AA och AG ger en ökad risk för LDL (det onda kolesterolet) och lägre nivåer av HDL (det goda kolesterolet). Enligt livsmedelsverket skulle många människor må bra av att äta mer enkelomättat fett och minska mängden mättat fett och detta skulle också kunna ge lägre nivåer av blodfetter

dieter - dna - fetma - gentest - normalvikt - tjock - övervikt