Realistiska rosor gjorda av kaffefilter! DIY, papperspyssel.

 
 
 
Sambon blev lite förvånad när jag berättade att detta var Melitta kaffefilter jag doppat i utspädd akrylfärg ;)

Idén kommer ursprungligen från Martha Stewart, men första delen av videon där de visar hur man gör verkade ha försvunnit från nätet, så fick leta lite innan jag hittade någon annan som gjort en bra video om detta. Till sist hittade jag en video av Madebymarzipan (http://www.madebymarzipan.com/?tutorial=coffee-filter-roses) som var både kort och tydlig. Hon hade också klurat ut ett bättre sätt att uttnyttja kaffefiltren så det bara går åt fyra stycken till en ros, istället för ursprungliga åtta.

Så här gjorde jag:
 
Grejer jag använde - själva rosen är bara gjord av kaffefilter, ståltråd och nåt som hette floristtejp som jag inte använt tidigare. Jag hittade floristtejp på Slöjddetaljer för 29 kr / rullen. Det finns nån speciell ståltråd för blommor tror jag, men jag tog bara nån vanlig ståltråd jag hittade liggande skrotandes i ett skåp, gick bra det med... I originalinstruktionerna målade de blommorna med akvarellfärg. Jag använde akrylfärg istället (titanvit och magenta-rosa blandat med mycket vatten).
 
 
Här har Madebymarzipan lagt ut sin mall du kan skriva ut för att göra kronbladen. Ska du göra många blommor så förstärker du mallen med lite kartong. Jag gjorde som jag tyckte en förbättring genom att göra mallen inverterad och behöll bitarna med hållen istället för bladen. Då får man dom i rätt läge på kaffefiltren automatiskt och slipper rikta in bladen varje gång.
 
 
Lägg ut mallarna på kaffefiltren och rita av med en blyertspenna, klipp ut. Var uppmärksam på att du vänder filtren åt rätt håll, ibland är det meningen att stansningen ska vara med. 
 
 
Gör du flera blommor kan det bli lite svårt att hålla isär delarna, så sortera upp dom i numrerade glas...

Nedan video där hon visar hur man monterar ihop dom. Om du vill virar du hela ståltrådsstjälken med floristtejp när du fått fast bladen.
 
Jag använde akrylfärg istället för akvarellfärg som sagt. Jag blandande vitt och knallrosa och spädde ut med ordentligt med vatten och doppade dom sedan. En del målar med pensel men jag tyckte det blev bra att bara doppa dom... De ljusare doppade jag först i bara vatten så de blev genomblöta, sedan doppade jag bara topparna av kronbladen i färgen. Färgen blöder/vandrar in lite av sig självt. Sedan hängde jag dom uppochned och lät som torka några timmar. Färgen vandrade ned något till topparna, men det tyckte jag bara gjorde dom mer realistiska :) När blommorna är torra kan du böja bladen lite med hjälp av en tunn rund pinne (jag tog en ätpinne från en sushi jag ätit... )
Martha Stewart - diy - kaffefilter - melitta - pappersrosor - pyssel - rosa - slöjddetaljer
Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!

så fina

Svar: Tack :) Första reson blev ganska ful, men sen fick man in snitsen...
Svart-Stina

Emilia Sjödin

Men så smart! :)

Svar: Tack :)
Svart-Stina

Mirre

Men oj så fina

Svar: Tackar :)
Svart-Stina

Zyllah

Vad underbart fina, och så smart användning av kaffefilter. Det skulle jag verkligen vilja testa att göra någon gång i framtiden. <3

Svar: Tackar så mycket :) De var relativt lätta att göra och blev effektfulla, så riktigt kul att göra :)
Svart-Stina

Sara

Men vilka fina rosor!! Heja dig!! :)

Svar: Tackar så mycket :)
Svart-Stina

Johanna Fransson

Wow så fint! Bra tips! 🖒

Svar: Tack :)
Svart-Stina

Camilla

Underbara! Perfekt att göra när man vill pigga upp hemma men inte har råd med snittblommor. Tack för tipset!

Svar: Tack :) Nej, materialet till de här kostade inte många kronor... :)
Svart-Stina

Sarah

Så fina :)

Svar: Tack! :)
Svart-Stina

Karolina Nilsson Grenabo

blir alltid så imponerad när jag ser vad vissa (som du nu) kan göra med "vanliga" prylar, har tyvärr inte själv tålamodet men som sagt så hyser jag en stor beundran för de som kan, de är jättefina! :)

Svar: Tackar :) Jag är nog en sån person som kan tycka det är avkopplande att sitta och pilla med saker ;)
Svart-Stina

Linnéa - The Hungry Gosling

Så himla fina! Måste testa detta :)

Svar: Tack :) Har man bara lite tålamod så var de ganska lätta att göra.
Svart-Stina

Amanda Jona [SPONTAN]

Detta måste jag verkligen testa själv, TUSEN TACK!

Svar: Tack själv :)
Svart-Stina