Hemgjord pesto av ogräs (kirskål)

 
Pesto gjord av det vanliga ogräset kirskål (en del kallar det skvallerkål), nötter, parmesan m.m.
 
 
Pesto kan man göra av lite allt möjligt man har hemma. Det behövs något grönt (den klassiska innehåller basilika), något knaprigt (pinjenötter, solrosfrön eller liknande) som blir extra gott om man rostar det lite först, riven ost, olja och gärna någon sorts lök.
 
 

Ingredienser kirskålspesto

1 liter späda kirskålsblad (undvik att få med stjälkar och större/äldre blad eftersom det kan bli bittert då)
1 dl fint riven parmesan
1 dl pinjenötter (eller något annat knaprigt som solrosfrön t.ex.)
Några klyftor vitlök
Drygt en dl olja (jag använde en mild kallpressad olivolja)
Salt & peppar
Eventuellt lite extra örter - jag slängde i lite gräslök och några bald basilika för extra smak
Lite citronsaft (jag skippade det denna gång)

Gör så här

Rosta nötterna i en stekpanna och låt svalna lite. Nötter bränns vid väldigt snabbt, så rör ofta.
Hacka/mixa bladen (och eventuella andra örter) fint. Hacka nötterna.
Blanda ihop allt du hackat och den rivna osten. Pressa ned vitlöksklyftorna.
Rör ned lite olja i taget till du fått en konsistens du tycker är lagom. Smaksätt med salt, peppar och eventuellt lite citron.

Pesto passar till mycket. Denna gången åt jag den till stekt lax och ugnsrostade grönskaer...

 

 
 
Aegopodium podagraria - hemlagat - kirskål - ogräs - pesto - pinjenötter - skvallerkål
Netti Starby

Låter sjukt gott och tack för tipset! :-D Kramis

Days by Johanna

Mums så gott, nu blev jag hungrig.

Hanna Karlsson

Så gott det låter!

Karin

Men wow så gott! Och jättefina bilder!

Svar: Tackar så mycket :)
Svart-Stina