Blåbärspaj & hemgjord blåbärsglass med vit choklad & äkta vanilj

 
 
 

Råkade impulsköpa 2 kg blåbär på en loppis. Länge sedan jag åt vilda, vilken skillnad på smak och färg jämfört med de jag brukar köpa i mataffären - så kraftig färg och mycket smak. Åt någon deciliter och när jag tittade mig i spegeln var tänderna alldeles lila och tungan blåsvart, hehe... Förmodligen sprängfyllda med nyttigheter. Nu var två kilo lite mycket så bestämde mig för att göra både blåbärspajer (en stor och tre mini) och blåbärsglass med vit choklad.

 

Efter att jag postat detta fick jag ett påpekande av min sambo att bilderna blev konstiga för man förstår inte skalan. Gjorde alltså väldigt små minipajer. Sen dekorerade jag med större köpta bär (för de var fina att titta på men inte lika goda ) och de kändes väldigt stora i jämförelse med pajen... Glassen ser lite bucklig ut för det är grovt hackad vit choklad i. Hm, får tänka på sånt här nästa gång jag försöker fota...

Glassen är mitt gamla favortirecept .
Men denna gång bättrade jag med blåbär också. Jag kokade upp en knapp deciliter blåbär med några matskedar vatten och lite socker. Sedan lät jag det koka två-tre minuter medan jag rörde om och mosade blåbären med en sked. Sedan silade jag blåbären så jag fick som en starkt färgad blåbärssaft. Sedan lät jag den svalna innan jag hällde den i glass-smeten. Man behöver förstås inte sila blåbären, det går även att hälla i dom som dom är om man vill ha mer struktur i glassen. Men denna gång ville jag ha en slät/homogen glass.

Pajen är den klassiska som det finns recept på lite överallt på nätet med små variationer (t.ex den här ) - först en mördeg gjord på vetemjöl, smör, socker, pyttelite salt och vatten. Blåbären blandar man med potatismjöl och socker och lägger i skalen.

 

 
blåbärsglass - efterrätt - glass - hemgjord - mat - paj - recept - vit choklad
Mikaela

Det ser underbart gott ut :D

Svar: Tackar :)
Svart-Stina

Caroline

Det ser riktigt gott ut. :)

Svar: Tack :)
Svart-Stina