Superenkla veganska maränger

Veganska maränger gjorda på kikärtsspad ( även kallat "aquafaba") och strösocker. Den rosafärgen kommer från några droppar rödbetsjuice.
 
Jag är ingen vegan men äter nog mer vegetariskt än de flesta. Äter speciellt mycket vegetariskt kryddstarkt indiskt med kikärter, röda linser m.m. till vardags, både enkelt, gott och nyttigt på samma gång. Använder oftast förkokta kikärter och då ligger dom som i ett spad (som jag antingen bara kastar bort eller använder i grytan). Ser ganska oansenligt och tråkigt ut, som nåt gulaktigt blask bara, men har oväntade egenskaper. Man kan vispa upp det till skum precis som äggvita och göra maränger t.ex. 
 
Jag tog ca 3 dl spad (från två burkar kikärter) och 4,5 dl socker (är nog inte så supernoga, surfat på recept och det är väldigt blandade bud. )
 
 
Först vispar du upp spadet. När det är så tjockt att du kan vända på bunken och smeten sitter kvar (precis som med äggvitor) är du klar. Sedan tillsätter du sockret lite åt gången och vispar ihop.
 
Kikärtspadet puffade upp till en oväntad volym, så svämmade nästan över... Fort gick det också.
 
Slutligen delade jag upp smeten i tre bunkar, för ville ha lite färg på en del också. En fick bli vit, en svagt rosa och en lite starkare rosa. Använde rödbetsjuice att färga med. Går lika bra med hushållsfärg, men kändes lite nyttigare att användarödbetsjuice nu när jag ändå råkade ha det hemma. 
 
Sedan är det bara att spritsa eller klicka ut smeten och grädda 1,5 - 2 timmar (beror lite på hur stora du gör dom) på 100 grader i ugnen. Sedan kan man stänga av ugnen, öppna den lite och låta maränger stå på eftervärme och torka ut lite...
 
 
Så vad smakade dom? Testade dom på sambon och han sade de smakade precis som maränger brukar, han hade inte märkt att ägget var utbytt om jag inte sagt nåt. Själv tyckte jag de smakade aningens annorlunda, men ändå gott. Nästa gång ska jag nog testa ha i lite vaniljsocker också, så de smakar lite mera. 
efterrätt - maräng - recept - sött - veganskt - vegetariskt
Jinx

Åh vad gott! Måste testa någon dag :)