Etsa glas med egen design

 
 
 
 
 
Så har jag kommit igång med skärmaskinen jag köpte. Testade att skära ut schabloner med den och etsa mina egna glas. Nu tog jag bara några gamla tråkiga  glas att testa på, ville veta hur fina detaljer man kunde göra, så ena är lite repigt... Får säga att det motsvarade mina förväntningar, blev en jämn bra etsning med skarpa kanter (schablonen höll bra och det blödde ingenstans) 😃 Riktigt kul och tacksamt pyssel.
 
Så nu ska jag köpa några nya glas och etsa några till i julklapp till familjen.
 
 
 
 
Jag använde en etsningcreme som jag köpte här
"To get a smooth permanent etched finish to glass and other surfaces such as marble use etchall cream. Create stencils the Craft Robo or Cameo and apply to your surface and then cover with the etch cream. The cream is reusable so any excess can be saved for your next project."
(Med på bilden nedan finns också en smalare burk med en sorts maskeringsvätska "blocking gel". Den använde jag inte denna gång, men man kan använda den också när man etsar. Skydda områden som inte ska etsas, kanske måla saker på fri hand (där inte etsningcremen ska komma åt) låta torka och sen ha på etsningscremen. Ska testa detta också snart och ser om det går att måla med den)

 
 
 
 
Jag skar ut en mall/schablon i skyltvinyl (är som ett klistermärkesmaterial med lim på ena sidan) som följde med maskinen. Satte den på glaset och sedan  penslade jag på cremen. Det står i instruktionerna att man ska använda en spatel eller liknande och inte pensel, men jag tyckte faktiskt jag fick bättre kontroll med en pensel. Fast man får bre på tjockt, verkar vara det som är tricket. Får liksom inte bli strimmor efter penseln där det är tunnare, för då blir etsningen ojämn. Du kan inte jobba med det som det vore målarfärg, utan fläska på ordentligt.

Cremen är återanvändningbar så när du låtit den sitta på i 15 min kan du pensla av den och stoppa tillbaka i burken. Detta är frätande och förmodligen inte miljövänligt, så jag penslade supernoga för att verkligen få så mycket som möjligt tillbaka i burken (så spar man ju pengar också för inte mycket går åt). Till sist var det bara pyttelite kvar som var omöjligt få bort med penseln och det sköljde jag bort med vatten. När allt är borta drar du bort schablonen och då ser du att det blivit en fin matt etsning där hålen varit 😃

Bara fantasin sätter gränser, och man kan ju hitta på variationer också. T.ex. skulle man kunna invertera etsningen, t.ex. spara det som satt i hålen och göra en matt etsad fot på ett vinglas med blanka blad istället.

Sett YouTube-tutorials om detta och folk använder inte handskar. Men jag tycker det  är lite otäckt med något så strakt att det äter på glas, så jag använder handskar ändå. Nu var jag tålmodig och försiktig, så efteråt insåg jag att jag lyckats pensla bort allt och inte spillt en enda droppe, så mina handskar var rena. Men någon gång fumlar man, och inte kul få det på huden...
 
 
 
 
 
dekorativt - diy - etchall - etsa - glasfärg - julklpappstips - pyssel
Angelica

Wow, så läckra!