Kryddstark indisk linsgryta med spenat & röda linser

 

 

Denna linsgryta är inspirerad av detta recept:  Men har ändrat och byggt ut det en del så vet inte om det är inte en klassisk "Palak dal shorva". Jag har lagt till kokosmjölk, paprika, grönsaksbuljong och gul lök för en mer matig och krämig variant. Jag har också bytt de gula/gröna linserna mot röda (för det var vad jag råkade ha hemma och tycker de röda är väldans goda också).
Men det smakar fortfarande typiskt indisk med chili, garam masaka, vitlök och gurkmeja förstås :)

 

 


Ingredienser min rödare krämigare version

6 dl röda linser

1 påse (450 g) fryst spenat

1 chilifrukt (plus lite malen för tyckte det blev för mesigt så bättrade)

1 gul lök (+ några salladslökar, jag hade det mest för färgen)

1 paprika

1 grönsaksbuljong

2 tsk gurkmeja

1 burk kokosmjölk

6 dl vatten

Lite matolja att steka i

4-5 vitlöksklyftor

2 msk garam masala

Mald chili (eller ta en extra färsk)


Gör så här:

Häll linser, fryst spenat, grönsaksbuljong, gurkmeja och vatten i en kastrull och koka 10-15 min.

Stek gul lök och vitlök mjukt i en stekpanna under tiden. Tillsätt hackad chili och hackad paprika mot slutet och låt dom också steka med.

Sedan blandar du ihop hela faderullan - de förkokta linserna och de stekta grejerna alltså - och steker ihop det 5 min. Blanda sedan i en burk kokosmjöl, garam masala och lite mald chili efter smak. Låt koka 5 min eller tills det blivit lagomt tjockt. Smaka och salta eventuellt om buljongtärningen inte riktigt räckte för sältan (jag tyckte det behövdes pyttelite till salt).

Servera med en klick någon fet youghurt (jag körde med rysk youghurt) och bröd om du vill.

 

 


Älskar såna här indiska grytor till vardags🙂 De är både goda, nyttiga och billiga, inte heller särskilt krångliga och tidsödande att göra.

Sen en liten allvarlig parentes som inte har så mycket med receptet att göra. Efter att ha sett lite föreläsningar på Kunskapskanalen så har jag drabbats av en skenande miljö-ångest också (blev stödmedlem i Greenpeace veckan som var). Sent skola syndaren vakna? 😉 Eller kanske inte, lite har jag väl alltid brytt mig men börjat bli mer undergångsstämning nu efter den urflippade somaren och diverse deprimerande rapporter om hur många djurarter som kommer försvinna de närmaste åren... Så kommer nog bli mer vegetarisk i bloggen framöver. 

Jag har väl de senaste åren varit någon sorts flexitarian. Jag äter vegetariskt flera dagar i veckan. Äter jag kött är det mest fisk och fågel (är galen i Ingelsta kalkons produkter). Gris köper jag aldrig själv, men nötkött eller vilt kan vara gott någon gång ibland. Att inte totalförbjuda något livsmedel gör att livet funkar praktisk (har någon man träffar lagat mat kan man äta det oavsett vad det är utan krångel).  Men ska försöka bättra mig lite mera. Har skaffat WWF:s app Fiskguiden där jag ska kolla upp att jag äter fiks som är OK

dahl - gröna linser - indiskt - middag - middagstips - recept - spenat