Små igelkottar i mördeg...

En trio konfererar... 

Jag tänkte testa baka olika sorters kakor inför halloween. Av någon orsak urartade det till att bli en massa små igelkottar också... 😄

 

Först gjorde jag en mördeg. Jätte-enkelt gammat klassiskt, finns hur många recept som helst på nätet som liknar varandra. Socker, smör och vetemjöl är grunden. Jag valde florsocker istället för strösocker för en stabilare kaka. Hade också i en nypa äkta vanilj, bara för den lite mer smak. Man kan även smaksätta med snabbkaffe t.ex. om man vill, men jag var rädd att det skulle ge för mycket färg och ville ha degen ganska ljus för en del kottar skulle bli albinos.

Jag gjorde som droppformade kakor och doppade sedan dom i smält choklad (använde såna speciella choklad-knappar just för bakverk. Hittade dom på ICA). Mikrade chokladen med en tesked kokosfett 30 sekunder åt gången i mikron (rörde om var 30:nde sekund) precis så den smälte men inte varmare än så. Sedan doppade jag i kokosflingor eller chokladströssel. De som skulle bli albinos doppade jag i vitt choklad och doppade i kokos.

Sedan gjorde jag en kristyr enligt detta recept.
Använde den till att limma fast större strössel som nosar och ögon. Det sista av kristyren färgade jag rosa med några droppar rödbetsjuice (men skulle gå lika bra med hushålls färg, men det hade jag ingen sådan hemma). Den sprisade jag dit rosa nosar på albinosarna med.
Kanske hade det blivit snyggare att spritsa ögon direkt med choklad, men hade inte tillräckligt med choklad kvar... Så fick bli runda strössel istället.

 

 
 
bakning - gott