Hemgjord surkål & alkoholfri öl...

Surkål på jäsning... Lagt i vattenfyllda påsar ovanpå tillfälligt så det ska sluta tätt (kålen får inte komma upp i luften) men ändå kunna pysa ut. Om en tid ska de förslutas och ställas kallt.
 
Rubriken låter hurtig och sund värre 😉 Fast så bra himla bra och sunt har det inte varit på sistone om jag ska vara ärlig. Haft nåt virus i någon vecka som gjort mig konstig i halsen. Mår bra nu men inser att jag nog är rejält hypokondrisk för överreagerade på symptomen rejält... Att jag inte kan lita på kroppen faktiskt gör sitt jobb 🙁

Men för att komma till saken. Har hört att det är viktigt att hålla sin tarmflora i form. Såg någon dokumentär där ett par enäggstvillingar (två äldre kvinnor) hade helt olika vikt! Och de trodde förklaringen var kosten - den ena åt mycket mer fibrer och hade en mycket rikare tarmflora. Det resulterade i att hon var riktigt smal (den andra var nog nästan dubbelt så stor). Jag blev helt förbluffad - att det kunde göra SÅ stor skillnad. Och idag läste jag på en blogg att tarmfloran även kan påverka hjärnan och psykiatriska tillstånd. En stor del av ditt immunförsvar hänger på det.

Surkål är fina grejer (och det har dessutom en god frisk syrlig smak) men den jag hittat i mataffaären är pastöriserad - så alla goa bakterier är döda... 😟 Och hade ett kålhuvud liggande så tänkte det vore spännande att testa göra själv. Så googlade runt på olika recept och jämförde. Jag bestämde mig för att utgå från dessa två:
Surkål på hungrig.nu (från detta tog jag kryddningen - enbär och kummin)
Surkål receptfavoriter (från detta tog jag idén att tillsätta vassle för att få igång jäsningen bättre/mer kontrollerat)

Det recepten verkar ha gemensamt är att man inte ska använda nåt nyttigt salt (sånt med mindre Natrium eller med jod tillsatt). Så jag köpte havssalt. Tänkte att allt liv kommer från havet, så det borde väl funka för bakterierna... 

 
Jag slängde i en liten röd paprika och några rivna babymorötter också, mest för färgens skull. Sedan är det bara att mosa på så cellväggarna förstörs/det mjukas upp. Insåg snabbt att potatismosaren inte gjorde jobbet, så bytte till en jättestor mortel.

Filtrerade kefir i ett kaffefilter för att få ihop 1, 5 dl vassle som jag tillsatte. Man behöver  egentligen inte ha i nåt sånt, det finns bakterier i kålen naturligt. Men tänkte att det kanske var säkrare så, att man liksom styr in det så rätt mikroorganism tar över från början. Kanske går det lite snabbare också.

Nu är det bara att vänta 1-2 veckor så ska kålen ha fermenterat sig 😊 Då försluter man burkarna och ställer dom kalllt, så ska de kunna hålla sig riktigt länge. Lite fascinerande (på samma sätt som när jag gjorde viner tidigare) att det lever och transformeras till något gott 😄

 
Buzzador-uppdragen har börjat löna sig så smått 😃 Vann en fototävling igen (Erdingers alkoholfria öl). Blev förbryllad över varför jag fått ett 7 kg tungt paket när jag inte beställt nåt? Visade sig vara alkoholfria öl jag vunnit. Passande nu när man är inne på den nyttiga banan  😉

Hade tänkt skriva om lite fler grejer jag pysslat med, men inser att detta inlägg redan dragit iväg och blivit långt, och inte bra skriva om fler aämnen i samma antar jag... Får bli mer imorgon istället 😉

 
 
 
 
alkoholfritt - erdingeralkoholfrei