Goda pajer med kirskål - det jättevanliga ogräset.

 

Tänkte göra en serie om goda saker man kan göra av ogräs - som paj med kirskål, kaka med maskros, pesto gjord av kirskål och nötter, kanske maskrosvin om jag hinner... Tänkte börja med pajen med kirskål. Alltså det jättevanliga ogräset som man ser överallt och som folk gnisslar tänder över attd einte blir av med. Det är ätligt och har en lite egenartad men god och mild smak, lite som spenat (men ändå inte)... Förutom att det är gott och gratis så är det helt färskt ochså när du bara gått ut och hämtat det precis minutrarna innan du behöver det.

#växtkärlek

Först gör du en pajdeg. Häromdagen gjorde jag pajdeg med kikärtsmjöl (kikärtsmjöl + olivolja + vatten) men denna gång körde jag med den klassiska mer onyttiga (6 dl vetemjöl + 300 g kylskåpskallt smör + två matskedar vatten - det räckte gott och väl till tre minipajer och en lite större hjärtformad).
Klä pajformarna med degen och ställ i kylskåpet en stund för att vila (kanterna lär kunna hasa ned annars). Förgrädda sen pajskalet i 200 grader i ca 15 minuter.

Under tiden plockade jag tre liter kirskål. Plocka bara små späda blad och ta inte med stjälkarna. Skölj kirsålen och förväll den (koka några minuter i saltat vatten). Häll av vattnet (hacka lite om du vill ha mer finfördelat). Stek lök och vitlök mjuk, blanda med kirskålen och lägg i botten på pajskalen.

Blanda ägg, mjölk och kryddor och häll över. Lägg i andra grejer du tycker är gott att fylla med - jag tog urkärnade kalamata-oliver, soltorkade tomater, fetaost m.m...

 

3 l kirskål
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
Olivolja att steka i
3 ägg
3 dl mjölk
Timjan
Oregano
Färskmalen svartpeppar
Svarta oliver
Fetaost
Soltorkade tomater
Små cocktailtomater
Eventuellt lite riven ost (jag hade lite västerbottenost över som jag toppade med)

Grädda på 200 grader i 30-35 minuter. Dekorera med ett litet blad kirskål om du vill :)

 

 
 
 
kirskål - ogräs - paj - växtkärlek
Jennifer KOSTRÅDGIVNING ONLINE

Wow, vilken smarrig paj!

Tove Larsson

Oj detta såg så trevligt ut!

Svar: Tackar :)
Svart-Stina