Grönkålspaj

 

Lite snabb enkel vardagsmat 🙂


Var rädd att en påse grönkål jag hade i kylen snart skulle bli för gammal så gjorde lite pajer med kålen.
Först förvällde jag kålen 5 min. Stekte en gul lök mjuk tillsammans med några pressade vitöksklyftor. Lät kålen svallna lite och pressade ur vattnet, hackade den lite grovt.

Lade kål och lök i botten på två pajskal.
Denna gången råkade jag ha två färdiga pajskal i liggande i frysen. Att köpa är väl egentligen inte nån större poäng för pajdeg är jättelätt att göra (mjöl + fett + lite vatten). Fast lite meckigt att kavla/få perfekt form på dom förstås. Fast är väl lite charmen med att det är hemgjort antar jag, att det inte blir på millimetern perfekt...
Här har ni två recept jag använt tidigare för paj:

Gör en deg med vanligt vetemjöl.
Eller med kikärtsmjöl. 

Men nu var det ju synd att inte använda skalen när jag redan hade dom 🙂

Sedan blandade jag 1 dl mjölk och 1 dl grädde. Vispade ihop det lite snabbt med två ägg. Kryddade med nåt kryddmått muskotnöt, några drag med svartpepparkvarnen och salt. Hällde äggstanningen över kålen och löken. Toppade med riven ost.
Allra godast hade nog en starkare ost (Västerbotten t.ex.) varit, men jag använde en vanlig gräddost. Man kan även ha i lite nötter (valnötter t.ex.)

Sedan gräddade jag pajerna på 225 grader i ca 25 min.

Gott och enkelt, kål är godare än man tror tillsammans med lite ost och vitlök :) Jag åt med lite sallad och alkoholfri öl till, uppstramningperiod nu...

Ingredienser

Två pajskal

1 gul lök

Några pressade vitlöksklyftor

Matolja att steka i

Svartpeppar

Muskotnöt

Riven ost

2oo g grönkål

2 ägg

1 dl mjölk

1 dl vispgrädde

 
enkelt - grönkål - middag - paj - recept - vardagsmat