Äta ogräs? Pastasås med kirskål, rostade pinjenötter m.m.

Nu växer det så det knakar ute, även ogräset som man kan göra diverse gott med 🙂

Häromdan gjorde jag en pastasås med det jättevanliga ogräset kirskål (även kallad skvallerkål). Här på Wikipedia kan ni se hur det ser ut mer i detalj. 

Det är svårt att svara på vad det smakar, för är en egen smak. Men smaken är mild (speciellt om man bara tar de små bladen och blandar i mat). I recept med spenat kan du ofta byta till kirskål istället. Faktum är att jag tycker kirskål är lite godare än spenat.

 
 

Så här gör jag pastasåsen.
Plocka två liter kirskål. Ta bara de minsta mjukaste bladen (stjälkar och äldre blad kan vara mer bittra tror jag). Förväll dom lite snabbt (max 5 min) i kokande lättsaltad vatten. Häll av vattnet och låt svalna. Rosta pinjenötter snabbt in en stekpanna (rör ofta och ha koll, nötter bränns snabbt vid). Lägg undan dom.
Hacka en gul lök och pressa i några klyftor vitlök efter smak (jag tog tre men det kanske är too much för många). Stek mjukt.
Hacka den förvällda kirskålen och tomatrena grovt och låt det också fräsa med i pannan några minuter tills tomaterna blir lite mjukare och mosigare. Smula ned en buljontärning, peppra och häll i grädde tills det blir lagom tjockt och låt koka ihop.

Servera med nykokt pasta, toppa med rostade nötter och dekorera med några späda färska kirskålsblad om du vill.
Jag kom på i eftehand att jag ville ha mer sälta och blandade i några små bitar stekt kalkonbacon också...

 

 

Ingredienser

2 liter kirskål
En liten påse pinjenötter
En gul lök
Vitlök
Några små tomater
En tärning grönsaksbuljong
En slurk grädde
Svartpeppar

Andra saker jag gjort med kirskål tidigare:
 
 
 
kirskål - mat - middag - ogräs - recept - sommar
Alicia

Mitt mål för sommaren är att lära mig mer om den vilda maten jag kan plocka utanför dörren och kirskål står högt på utforskarlistan! Detta ser såå gott ut att jag får ta en promenad med korgen i veckan. Tack för inspirationen!

Svar: Roligt att höra :) Jag har inte vågat mig på så mycket mer än kirskål och nässlor, men finns hur mycket växter som helst att upptäcka... Precis fått hem lite grejer från Vinshoppen.se så ikväll tänkte jag testa att göra eget maskrosvin.
Svart-Stina